Při nákupu nad 1200 Kč máte dopravu po České republice zdarma.

Jak správně skladovat psí pamlsky, aby zůstaly čerstvé?

Pamlsky jsou skvělým nástrojem, jak odměnit vašeho psa, podpořit ho při jeho tréninku nebo mu prostě jen udělat radost. Ale stejně jako u jiných potravin, správné skladování psích pamlsků je klíčové pro jejich čerstvost, chuť a výživové hodnoty. Nesprávně skladované pamlsky mohou rychle ztratit své výživové vlastnosti nebo se dokonce stát nebezpečnými pro zdraví vašeho mazlíčka. V tomto článku se podíváme na to, jak pamlsky správně uchovávat, aby zůstaly čerstvé a bezpečné k použití.

Proč je správné skladování důležité?

Pokud nejsou pamlsky skladovány správně, mohou se zkazit, vyschnout nebo kontaminovat plísněmi či bakteriemi. Ztráta výživových hodnot je dalším problémem, kterému lze zabránit správným uchováním. Navíc nesprávně skladované pamlsky mohou změnit chuť, což může snížit jejich atraktivitu pro vašeho psa. Dodržováním několika jednoduchých pravidel zajistíte, že vaše pamlsky zůstanou čerstvé a bezpečné k použití po delší dobu.

 

Zásady správného skladování psích pamlsků

  • Skladujte v suchu a chladu
    Pamlsky by měly být uchovávány na suchém a chladném místě, mimo dosah přímého slunečního záření. Vysoké teploty a vlhkost mohou způsobit rychlejší zkažení nebo růst plísní. Ideální je skladovat je ve spíži nebo v uzavřené skříni při pokojové teplotě.

  • Vzduchotěsný obal je klíčový
    Po otevření originálního obalu je důležité pamlsky uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. To nejen zabrání přístupu vzduchu, který způsobuje vysychání, ale také ochrání pamlsky před vlhkostí a hmyzem. Speciální kontejnery na pamlsky, zipové sáčky nebo uzavíratelné plastové nádoby jsou ideální volbou.

  • Vyhněte se přímému slunečnímu záření
    Slunce může zahřát pamlsky na nežádoucí teploty, což může urychlit jejich rozklad a snížit trvanlivost. Proto pamlsky nikdy neskladujte na okně nebo jiném místě, kde by byly vystaveny přímému světlu.

  • Dávejte pozor na vlhkost
    Vlhkost je jedním z hlavních nepřátel pamlsků, protože podporuje růst plísní a bakterií. Pokud skladujete pamlsky v kuchyni, ujistěte se, že jsou daleko od dřezu nebo jiných zdrojů vlhkosti.

  • Zkontrolujte datum spotřeby
    Stejně jako u lidských potravin, i psí pamlsky mají omezenou trvanlivost. Pravidelně kontrolujte datum spotřeby a vyhazujte pamlsky, které jsou po datu. Podávání prošlých pamlsků může být nebezpečné pro zdraví vašeho psa.

  • Skladování přírodních pamlsků
    Pamlsky bez konzervantů, které jsou založeny na přírodních ingrediencích, mají obecně kratší trvanlivost než pamlsky s přidanými konzervanty. Tyto pamlsky by měly být skladovány ještě pečlivěji a spotřebovány rychleji po otevření.

Co se stane, když pamlsky neskladujete správně?

  • Ztráta chuti a výživy: Nesprávně skladované pamlsky rychle ztratí svou chuť a vůni, což sníží jejich atraktivitu pro psa. Také mohou přijít o cenné výživové složky.
  • Vysychání: Pokud necháte pamlsky otevřené nebo vystavené vzduchu, mohou vyschnout, což ztíží jejich konzumaci a může způsobit zažívací problémy.
  • Kontaminace plísněmi a bakteriemi: Pamlsky, které jsou vystavené vlhkosti, mohou začít plesnivět nebo se stát útočištěm pro bakterie, což je nebezpečné pro zdraví vašeho psa.

Udržováním pamlsků na suchém a chladném místě, mimo dosah vlhkosti a vzduchu, můžete prodloužit jejich trvanlivost a zajistit, že zůstanou čerstvé a bezpečné. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat datum spotřeby a pečlivě uchovávat zejména přírodní pamlsky bez konzervantů. Správné skladování pamlsků je klíčové pro to, aby váš pes dostával jen to nejlepší.

 

Upozornění: Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje odbornou konzultaci nebo vyšetření zvířete veterinárním lékařem.